Kasvattaja

Olen Marjo Ratilainen ja kasvatan pienimuotoisesti australianpaimenkoiria, parsonrusselinterriereitä ja beaglejä kennelnimellä Ghosteye’s. Perheeseeni kuuluvat myös mieheni Jouni sekä jo aikuiset lapset Jenna, Ville ja Jonne, sekä australianpaimenkoirat Misti ja Foxi, parsoni Tinni, beagle Irma, australian koolie Koda ja sekalainen joukko erilaisia eläimiä, joista voit lukea enemmän täältä: willahilla.com

Asumme rauhallisessa maalaisympäristössä Kiimingin Huttukylässä n. 25km päässä Oulusta. Harrastusmahdollisuudet täällä ovat hyvät ja luontoa ympärillä riittää.

Koirien kanssa touhuan lähinnä minä, mitä nyt mieheni ja nuorin poikamme harrastavat Tinni-parsonin ja Irma-beaglen kanssa metsästystä. Itse olen harrastanut ja kilpaillut koirieni kanssa eri lajeissa vuodesta 1995, jolloin myös ostin ensimmäisen australianpaimenkoira uroksen Sidin (Fin Mva & Tva JK1 BH Dancing Skies Sidney) Dancing Skies kennelistä. Kilpailemisen aloitin bordercollie uros Santun kanssa Sidin ollessa pentu. Santtu saavuttikin ”varjovalion” arvon helposti. Sidistä tuli hieman myöhemmin Suomen ensimmäinen kaksoisvalio. Siitä harrastaminen pikkuhilja laajeni ja olen sen jälkeen kilpaillut ja kilpailen edelleen mm. tokossa, agilityssä ja PK-jäljellä. Saavutuksista ja tuloksista löytyy enemmän koirien omilta sivuilta. Myös muita harrastuksia on tullut kokeiltua omaksi ja koirien iloksi mm. hakua, viestiä, paimennusta, vesipelastusta ja vetohiihtoa. Viimeksi mainitusta täytynee mainita, että Lissu (Fin Mva Tva Kva JK3 BH) on myös kilpaillut Katri Loukusan kanssa ensimmäisenä australianpaimenkoirana kyseisessä lajissa ja vaatimattomasti voittivat luokkansa. Parsoni Tinnin (Fin Kva-L Bordetella’s Tiny Toon) kanssa olemme myös harjoitelleet niin keino- kuin luonnon luolilla ja keväällä 2012 pääsikin valioksi. Myöskin verijälki ja mejä hommat kiinnostaa.

Kasvatus toiminnasta innostuin vuonna 2000, kun sain Dancing Skies kennelistä sijoitukseen monitoimikoira Lissun. Gerry ja Todd antoivat minulle hienon mahdollisuuden ”harjoitella” kasvattajan arkea antamalla Lissun tehdä ensimmäiset sijoituspennut minun luonani. Potteripennut syntyivät vuonna 2003. Tätä ennen kävin vuonna 2001-2002 kasvattajan peruskurssin sekä jatkokurssin ja sain oman kennelnimen Ghosteye’s. Ensimmäinen oma aavesilmä-pentue syntyi vuonna 2004. Samalla tavalla olen myös aloitellut parsonien kasvattamisen Bordetella’s kasvattaja Anne Mielosen avustuksella. Tinnin sijoituspennut syntyivät meillä vuonna 2009, kiitos myös Annelle tästä hienosta tilaisuudesta, sekä upeasta pienestä monitoimikoirasta. Ensimmäinen oma parsonipentue syntyi 25.05.2011 .

Kasvatan näitä rotuja pienimuotoisesti, pentueen silloin tällöin ja hyvin harkiten. Tavoitteena tietenkin mahdollisimman terveet, hyväluonteiset rotumääritelmän mukaiset koirat. Täydellisiä pentueita on mahdoton kasvattaa, jokaisessa yhdistelmässä on aina jotakin, mutta tietenkin tavoitteena on aina mahdollisimman täydellinen yhdistelmä. Pyrin mahdollisuuksien mukaan siihen, että toinen puolisko yhdistelmästä täydentää toisen puoliskon puutteita jne. Kasvatan näitä rotuja lähinnä harrastuskoiriksi eri harrasteisiin, ei pelkiksi kotikoiriksi. Tavoittelen myös, että rotujen alkuperäiset käyttöominaisuudet ovat myös tallella, myöskin hyvä ulkonäkö on plussaa, mutta luonnollisesti kaikkea ei aina voi saada. Hyvä rotumääritelmän mukainen luonne on myös yksi tärkeimpiä kriteerejä jalostuskoirillani ja pyrinkin luonnetestaamaan, käyttämään MH-testissä tai rodunomaisessa kokeessa jalostukseen käytettävät koirani. Tuloksen perusteella katson, onko koira sopiva jalostuskäyttöön.

Myyn pennut ainoastaan harrastaviin ja aktiivisiin koteihin. Ns. kilpailupakkoa ei ole, mutta pelkiksii sohvaperunoiksi ei mielestäni näistä roduista ole. Siinäpäs ne tärkeimmät, mikäli haluat kuulla enemmän minusta, koiristani tai roduista, vastaan mielelläni kysymyksiisi. Yhteystietoni löytyvät etusivulta.